Infopunt

Wat is het verschil tussen Lux, Lumen en led ?

Als je een lamp wil kopen, is het goed om weten hoeveel licht een lamp geeft. Soms staat dit vermeld in het aantal Lux of Lumen. Dat vraagt een woordje uitleg…

De hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt binnen een bepaalde ruimtehoek, noemt men Candela (cd). De eenheid voor de lichtstroom is Lumen (lm). Deze lichtstroom bestaat uit een gemiddelde waarde van kleuren (straling) en geeft de totale lichthoeveelheid aan die een lichtbron uitstraalt per tijdseenheid. Denk aan geconcentreerd licht van een laser, of aan heel verspreid licht van een traditionele gloeilamp die vrij opgesteld staat. De eenheid Lux (lx) ten slotte staat voor de lichthoeveelheid per oppervlakte-eenheid (m2), ongeacht de hoeveelheid gebruikte lichtbronnen, het licht of de structuur van het terrein waar het licht op schijnt.

Licht heeft een bereik van ultraviolet tot en met infrarood. Het menselijk oog ziet alles aan de hoge kant van het UV, aan de lage kant van het IR en alles ertussen. Grofweg is dat 350 tot 750 nanometer.

Veel lichtbronnen produceren straling in het gebied buiten het zicht van het menselijk oog. Bij gebruik van een LUX-meter die niet gekalibreerd is op 350 tot 750 nanometer, meet je dus ook straling mee van niet-effectief licht. Bij led wordt vaak minder gemeten omdat deze alleen binnen het bereik van 350 nm en 750 nm licht produceert. Wat effectief en efficiënt is. 1 ledlumen geeft meer licht dan 1 halogeen- of gloeilamplumen. Ideaal zijn ledlampen in helder wit, warm wit en groen. Deze geven een hoger gevoel van veiligheid, een betere contrastwerking en duidelijkere herkenning van kleuren.

Lichtsterkte

Er bestaan richtlijnen met betrekking tot de lichtsterkte op het werkoppervlak. Hieronder een aantal voorbeelden.

Typering ruimte Aanbevolen verlichtingssterkte Typering van de visuele taak Voorbeelden
geen werkruimte 0-60 lux nauwelijks waarneming van details opslagruimtes, parkeergarages
incidenteel in gebruik als werkruimte 60-125 lux vooral visuele oriëntatie; waarneming van zeer grove details en beweging van personen gangen, trappenhuizen
voor grof werk 125-250 lux visuele taken met grove details, grof constructiewerk in industrie, smederijen, magazijnen
voor normaal werk 250-500 lux visuele taken met normale details lees-/schrijfwerk met normale details; kantoren
voor fijn werk 500-1000 lux visuele taken met fijne details tekenkamers
voor zeer fijn werk 1000-2000 lux visuele taken met zeer fijne details precisiewerk in de industrie; kadastraal werk
voor bijzondere visuele taken 2000-4000 lux visuele taken met minieme details microminiaturisatie
voor exceptionele visuele taken 4000-8000 lux visuele taken met details aan de grens van het waarneembare operatie-/ behandelruimte in ziekenhuis

 

Ledverlichting = slimme verlichting

Bij de zoektocht naar de beste mobiele verlichting voor je werf of terrein is het belangrijk om je te laten adviseren. De situatie, de kleur, het kleurenspectrum en het vermogen hebben invloed op de lichtopbrengst en het verbruik. Maar één ding is zeker: ledverlichting scoort goed op elk gebied. Kiezen voor led is kiezen voor slimme verlichting.

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief